Dincolo de ultimul click

Dincolo de ultimul click

Modele de atribuire potrivite pentru business-ul tău

Deși calea spre achiziție a unui obișnuit cetățean tehnologizat, este din ce în ce mai lungă și sinuoasă, jumătate din publicitari încă se mai bazează pe ultima chestie pe care a văzut-o cumpărătorul în vitrină pentru a măsura succesul unei campanii. Cu alte cuvinte ultimul click pe anunț efectuat chiar înainte de achiziție este încă considerat responsabil pentru succesul întregii acțiuni și este un model de atribuire a conversiilor folosit cu precădere.

Cu toate acestea modelul de atribuire a devenit cea mai nouă paradigmă de descifrat și dezvoltat atunci când e vorba de măsurarea succesului.

Calea spre achiziție a unui cumpărător poate trece prin:

  • Mai multe canale publicitare (Campanii Search, Display, Facebook Ads etc.)
  • Mai multe dispozitive (Mobil, Tabletă, Desktop și de la capăt)

Iar un model de atribuire ales cu grijă, va atribui valoarea cuvenită fiecărui pas din acest proces și te va ajuta să evaluezi eficient contribuția fiecărui element din campaniile tale.

De departe, cel mai eficient și precis model de măsurare a contribuției click-urilor pe anunțuri este DDA – Data-Driven Attribution.

Este un model inteligent care interpretează maldăre de date din Analytics și dă note click-urilor din procesul de achiziție cu o acuratețe de admirat.
Cu un istoric suficient de bogat în cont (un număr de cel puțin 400 conversii de un singur tip în ultimele 28 zile) și cu ajutorul tool-ului Analytics 360, acest model poate fi implementat ușor cu următoarele beneficii:

  • Simplu în folosință;
  • Determină valoarea fiecărui pas în calea spre achiziție;
  • Funcționează atât pentru procese de achiziție lungi și sofisticate, cât și pentru procese foarte scurte, cu etape puține.

În cazul în care aveți un cont cu date insuficiente pentru DDA, vă puteți orienta spre unul dintre următoarele modele:

Cele mai restrictive modele sunt Primul Click și Ultimul Click – acestea oferă vizibilitate foarte mică în ceea ce privește interacțiunile de valoare care urmează după primul click și, respectiv, îi preced ultimului click.

Primul click – prin care tot meritul pentru achiziție i se conferă primului click pe anunț

Primele click-uri pe anunț sunt declanșate de obicei de cuvinte cheie generale. Atunci când un utilizator caută un produs sau serviciu fără să prefere un brand. Acest tip de atribuire ar putea fi potrivit pentru cei care derulează campanii de Awareness, care încearcă să introducă și să popularizeze un brand nou și pentru care în această etapa Conversiile sunt un obiectiv secundar.

Ultimul click – prin care tot meritul pentru achiziție i se conferă ultimului click pe anunț

Dacă toate clickurile care preced o achiziție sunt lipsite da valoare pentru business-ul tău, iar focusul campaniilor este strict pe volumul de vânzări, cu un proces de achiziție scurt, poți testa acest model de atribuire.

Atribuția liniară – atribuie credit egal fiecărei interacțiuni în procesul de achiziție

Acest model îți va permite să-ți optimizezi campaniile luând în considerare toate click-urile care au contribuit la atingerea unui obiectiv.

Decalaj – atribuie cel mai mult credit click-urilor care s-au produs în apropierea momentului achiziției

Este un model care îți permite să optimizezi cu adevărat, pentru că acesta conferă valoare tuturor click-urilor din parcursul achiziției, dar cu accent pe cele care au declanșat conversia.

În funcție de poziție – primei și ultimei interacțiuni li se conferă câte 40% din credit, în timp ce toate interacțiunile intermediare vor împărți cei 20% rămași

Este un model potrivit pentru cei care vor să urmărească cu precădere click-urile care le-au introdus cumpărătorilor brand-ul, și click-urile care au dus nemijlocit spre conversie.

Unora le iese natural sa fie prezenti, placuti si populari in lumea virtuala, pe cand altii inainteaza cu greu spre vizibilitate si succes in online. Cu simpatie pentru cei din urma si cu pasiune pentru noutate si ingeniozitate, m-am lansat in ceea ce numim generic online marketing, cu accent pe AdWords si Facebook. Atunci cand nu sunt ocupata cu propulsarea micilor antreprenori spre glorie, imi reiau rolul de mamica, gust cu placere din proiectele mele artistice, ma plimb, citesc si las loc inspiratiei sa-si dea curs liber.

Nu există comentarii

Scrie un comentariu